Produção
2023
- OLIVEIRA, L.; SILVA, U.; BRAGA, J. P.; TEIXEIRA, ALVARO, V. N. C.; RIBON, A.; VAREJÃO, E.; COELHO, E.; FREITAS, C.; TEIXEIRA, R.; MOREIRA, R. Green Synthesis, Characterization and Antibacterial and Leishmanicidal Activities of Silver Nanoparticles Obtained from Aqueous Extract of Eucalyptus grandis. Journal of The Brazilian Chemical Society, v. 34, p. 527-536, 2023.
- CONDÉ, D.; MENDES, L.; RAMOS, G.; SILVA, R.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C.; TEIXEIRA, RÓBSON, R.; MARTINS, G.; CERCEAU, C.; LOPES, R. Larvicidal Activity of Calcium Alginate Microcapsules Containing Clove Essential Oil Obtained by Microfluidics. Journal of The Brazilian Chemical Society, v. 1, p. 1-9, 2023.
- OLIVEIRA, KAIRON M. ; MOURA, T. A. ; LUCAS, J. L. C. ; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C.; ROCHA, M. S. ; MENDES, J. B. S. Use of Organic Semiconductors as Handles for Optical Tweezers Experiments: Trapping and Manipulating Polyaniline (PANI) Microparticles. Acs Applied Polymer Materials, v. 1, p. 1, 2023.
- VINÍCIUS DAMASCENO COSTA Estatística da evolução temporal de uma Distribuição de Bolhas de Ar em um Meio Viscoso (monografia).
- JULIANO FERNANDES TEIXEIRA Estudo da Origem da Luminescência em Pontos Quânticos de Carbono Produzidos a Partir de Negro de Carbono (dissertação de mestrado).
2022
- MILIÃO, G. L.; SOARES, L. S.; BALBINO, D. F.; BARBOSA, É. A. A.; BRESSAN, G. C.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C.; COIMBRA, J. S. R.; OLIVEIRA, E. B. pH influence on the mechanisms of interaction between chitosan and ovalbumin: a multi-spectroscopic approach. Food Hydrocolloids, v. 123, 107137, 2022.
- MATHEUS CAVALCANTI DE ALBUQUERQUE Simulações do Amadurecimento de Ostwald de Bolhas em Líquidos com Variações de Pressão Externa (monografia).
2021
- SOARES, L. S.; GOMES, B. T.; MILIÃO, G. L.; ROCHA, R. A. TEIXEIRA, ALVARO V. N. C.; COIMBRA, J. S. R.; OLIVEIRA, E. B. Mixed starch/chitosan hydrogels: elastic properties as modelled through simulated annealing algorithm and their ability to strongly reduce yellow sunset (INS 110) release. Carbohydrate Polymers, v. 255, 1, 117526, 2021.
- DUARTE, L. K. R.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C.; RIZZI, L. G. Microrheology of semiflexible filament solutions based on relaxation simulations. Soft Matter, v. 17, 2920, 2021.
- BATALHA, L. S.; GONTIJO, M. T. P.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C.; BOGGIONE, D. M. G.; LOPEZ, M. E. S.; ELLER, M. R.; MENDONÇA, R. C. S.. Encapsulation in alginate-polymers improves stability and allows controlled release of the UFV-AREG1 bacteriophage . Food Research International, v. 139, 109947, 2021.
- SOARES, L. S.; TONOLE, B.; MILIÃO,G. L.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C.; COIMBRA, J. S. R.; OLIVEIRA, E. B.. Aqueous solutions of glycolic, propionic, or lactic acid in substitution of acetic acid to prepare chitosan dispersions: a study based on rheological and physicochemical properties. Journal of Food Science and Technology, v. 58, 1797–1807, 2021.
- PRATES, B. G.; RIBEIRO NETO, H.; TEIXEIRA, A. V. N. C.; SILVA, D. J. Drying Alternatives and Their Effects on Cellulose Nanocrystal Redispersion. O Papel, v. 82, p. 84-89, 2021.
- SOARES, L. S.; TONOLE, B.; MILIÃO,G. L.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C.; COIMBRA, J. S. R.; OLIVEIRA, E. B.. Aqueous solutions of glycolic, propionic, or lactic acid in substitution of acetic acid to prepare chitosan dispersions: a study based on rheological and physicochemical properties. Journal of Food Science and Technology, v. 58, 1797–1807, 2021.
- JULIANO FERNANDES TEIXEIRA Formação de Micelas Mistas de Surfactante Iônico SDS e Não Iônico Brij L4 (monografia).
2020
- MORAES, L. D. M.; OLIVEIRA, A. F.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C.; LOPES, R. P.. Method development and validation for the fluoroquinolones determination by Stabilized silver nanoparticles. Química Nova, 43(3), 271-278, 2020.
- NASCIMENTO, L. G. L.; CASANOVA, F.; SILVA, N. F. N.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C.; PEIXOTO JÚNIOR, P. P. S.; VIDIGAL, M. C. T. R.; STRINGHETA, P. C.; CARVALHO, A. F.. Use of a crosslinked casein micelle hydrogel as a carrier for jaboticaba (Myrciaria cauliflora) extract . Food Hydrocolloids, 106, 105872, 2020.
- NASCIMENTO, L. G. L.; CASANOVA, F.; SILVA, N. F. N.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C.; CARVALHO, A. F.. Casein-based hydrogels: A mini-review. Food Chemistry, v. 314, 126063, 2020.
- RODRIGUES, E. M.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C.; CESAR, D. E.; TÓTOLA, M. R.. Strategy to improve crude oil biodegradation in oligotrophic aquatic environments: W/O/W fertilized emulsions and hydrocarbonoclastic bacteria . Brazilian Journal of Microbiology, v. 51, 1159-1168, 2020.
2019
- SOARES, L. S.; PERIM, R. B.; ALVARENGA, E. S.; GUIMARÃES, L. M.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C.; COIMBRA, J. S. R.; OLIVEIRA, E. B.. Insights on physicochemical aspects of chitosan dispersion in aqueous solutions of acetic, glycolic, propionic or lactic acid. International Journal of Biological Macromolecules, v. 128, 140-148, 2019.
- NOGUEIRA, M. H.; TAVARES, G. M.; SILVA, N. F. N.; CASANOVA, F.; STRINGHETA, P.; GAUCHERON, F.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C.; PERRONE, I. T.; CARVALHO, A. F.. Physico-chemical stability of casein micelles cross-linked by transglutaminase as a function of acidic pH. Food Structure, 19, 100103, 2019.
- SOARES, L. S.; MILIÃO, G. L.; TONOLE, B.; SOUZA, G., B.; SOARES, N. F. F.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C.; COIMBRA, J. S. R.; OLIVEIRA, E. B.. Chitosan dispersed in aqueous solutions of acetic, glycolic, propionic or lactic acid as a thickener/stabilizer agent of O/W emulsions produced by ultrasonic homogenization . Ultrasonic Sonochemistry, 59, 104754, 2019 (arquivo PDF )
- OLIVEIRA, C. P.; SOARES, N. F. F., ; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C.; OLIVEIRA, T. V.; FILHO; A. M. M.. Biomimetic System Characterization: pH-Induced Chromatic Transition and Nanostructural Transformation of Polydiacetyle and Dimyristoylphosphatidylcholine Vesicles Under pH Variation Using Dynamic Light Scattering (DLS) Technique.. J. Food Chem. Nanotechnol., 5(3): 65-69, 2019 (arquivo PDF )
- Kairon Márcio de Oliveira,Formação de Micelas de Dodecil Sulfato de Sódio com Cossolvente e Ciclodextrinas (monografia).
2018
- PAULA, D. A.; OLIVEIRA, E. B.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C.; SOARES, A. S.; RAMOS, A. M.. Double emulsions (W/O/W): physical characteristics and perceived intensity of salty taste. International Journal of Food Science & Technology v. 53, 475-483, 2018.
- SILVA, N. F. N; CASANOVA, F.; GAUCHERON,. F.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C.; SILVA, G. M.; MINIM, L. A. Combined effect of transglutaminase and sodium citrate on the microstructure and rheological properties of acid milk gel. Food Hydrocolloids v. 82, 304-311, 2018.
- DIEGO LOURENÇONI FERREIRA, Estudo Teórico e Experimental de Nanocristais Semicondutores Coloidais: Determinação do “Bandgap” das Curvas de Distribuição de Tamanhos e da Cinética de Crescimento(tese de doutorado).
- CÉSAR MELO DA ROCHA, Evolução de Bolhas de Ar em Misturas de Glicerol/Água pelo Amadurecimento de Ostwald(dissertação de mestrado).
- BRUNO TEIXEIRA PIMENTA,Preparação de Emulsões a Partir do Uso de Dispositivos Microfluídicos(monografia).
2017
- FERREIRA, DIEGO L.; SOUSA, J. C. L.; MARONESI, R. N.; BETTINI, J.; SCHIAVON, M. A.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C. and SILVA, ANDREZA G.. Size-dependent bandgap and particle size distribution of colloidal semiconductor nanocrystals. The Journal of Chemical Physics v. 147, 154102, 2017 (versão de divulgação livre; arxiv).
- BOGGIONE, DELAINE M. G.; BATALHA, LAÍS S.; CONTIJO, MARCO T. P.; LOPEZ, MARYORIS E. S.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C.; SANTOS, IGOR J. B.; MENDONÇA, REGINA C. S. Evaluation of microencapsulation of the UFV-AREG1 bacteriophage in alginate-Ca microcapsules using microfluidic devices. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces v. 158, p. 182, 2017.
- SARAIVA, C. S.; COIMBRA, J. S. R.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C.; OLIVEIRA, E. B.; TEÓFILO, R. F.; COSTA, A. R.; BARBOSA, É. A. A. Formation and characterization of supramolecular structures of β-lactoglobulin and lactoferrin proteins. Food Research International v. 100 (1), 674-681, 2017.
- SOARES, D. S.; MARTINS, F. P.; PUIATTI, G. A.; AMARAL, R. A.; TEMOTEO, R. L.; CARMO, T. G.; GERMANO, V. K. C.; SILVA, D. J.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C. Efeito da etapa de centrifugação no tamanho de nanocristais de celulose. The Journal of Engineering and Exact Sciences v. 3, p. 404, 2017.
- ROCHA, J. C. B. ; SILVA, E. F.; OLIVEIRA, M. F.; SOUSA, F. B.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C ; ROCHA, M. S.
β-Cyclodextrin polymer binding to DNA: Modulating the physicochemical parameters. Physical Review E v. 95, p. 052416, 2017. - FELISBERTO, M. M. B. ; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C . Simulation of a perfectly dielectric drop in electro-osmotic flow of an electrolyte through a microchannel. The Journal of Engineering and Exact Sciences v. 3, p. 294.
- CASANOVA, F.; SILVA, N. F. N.; GAUCHERON, F; NOGUEIRA, M. H.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C Stability of casein micelles cross-linked with genipin: A physicochemical study as a function of pH. International Dairy Journal, v. 68, p. 70-74, 2017. (versão de divulgação livre – arXiv).
- SOARES, L. S.; FARIA, J. T.; AMORIM, M. L.; ARAÚJO, J. M.; MINIM, L. A.; COIMBRA, J. S. R.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C; OLIVEIRA, E. B. Rheological and Physicochemical Studies on Emulsions Formulated with Chitosan Previously Dispersed in Aqueous Solutions of Lactic Acid . Food Biophysics, v. 12, p. 109-118, 2017. (versão de divulgação livre – arXiv).
2016
- JÚLIO CÉZAR BARBOSA ROCHA, Estrutura e Termodinâmica de Formação dos Complexos de Polímero de β-Ciclodextrina com Surfactantes Iônicos e Efeito da Associação do Polímero com Cadeias de DNA (tese de doutorado).
- MICHELLE FELISBERTO, Deformation of a Perfect Dielectric Drop in Electro-Osmotic Flow of an Electrolyte Through a Microchannel (monografia).
2015
- OLIVEIRA, M. F.; SUAREZA, D.; ROCHA, J. C. B. ; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C, CORTÉS, M. E., SOUSA, F. B. SINISTERRA, R. D. Electrospun nanofibers of polyCD/PMAA polymers and their potential application as drug delivery system. Materials Science & Engineering C, v. 54, p. 252-261, 2015 (versão de divulgação livre – arXiv).
- César Melo da Rocha, O Mecanismo de Ostwald na Evolução de Bolhas de Gás em um Fluido com Parâmetros do Sangue Humano (monografia).
2014
- DINIZ, R. S.; COIMBRA, J. S. R.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C; COSTA, A. R.; SANTOS, I. J. B.; BRESSAN, G. C.; RODRIGUES, A. M. C.; SILVA, L. H. M. Production, characterization and foamability of α-lactalbumin / glycomacropeptide supramolecular structures, Food Research International, v. 64, p. 157-165, 2014 (versão de divulgação livre – arXiv).
- LIMA, R. S.; SHIROMA, L. Y.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C; TOLEDO, J. R.; COUTO, B. C.; CARVALHO, R. M.; CARRILHO, E.; KUBOTA, L. T., GOBBI, A. L. Microemulsification: An Approach for Analytical Determinations. Analytical Chemistry, ASAP, 2014 (versão de divulgação livre – arXiv).
2013
- ARAÚJO, E. A.; ANDRADE, N. J.; SILVA, L. H. M.; BERNARDES, P. C.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C; FIALHO JR., J. F. Q. F.; SÁ, J. P. N.; FERNANDES, P. E. Modification of stainless steel surface hydrophobicity by silver nanoparticles: strategies to prevent bacterial adhesion in the food processing. Journal of Adhesion Science and Technology, v. 27, p. 2686-95, 2013.
- KRÍSCIA JOABE BAIÃO DA SILVA, Estudo da Interação do Poli(óxido de etileno) com os Surfactantes SDS e SDBS (monografia).
- FERNANDA MARTINS BASTOS, Estudo de Surfactantes Iônicos e da Interação do Poli(Óxido de etileno) com o Surfactante Brometo de Dodecil-Trimetil Amônio (monografia). 30 de janeiro.
2012
- ARAÚJO, E. A.; ANDRADE, N. J.; DA SILVA, L. H. M.; BERNARDES, P. C.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C; DE SÁ, J. P. N.; FIALHO, JR., J. F. Q.; FERNANDES, P. E. Antimicrobial Effects of Silver Nanoparticles against Bacterial Cells Adhered to Stainless Steel Surfaces. Journal of Food Protection, v. 75, p. 701-705, 2012.
- JADER CARLOS MOREIRA,Estudo da Formação de Micelas de Copolímeros Tribloco por Espalhamento de Luz e Dinâmica Browniana(dissertação de mestrado). 17 de fevereiro.
- JÚLIO CÉZAR BARBOSA ROCHA, Estudo da Formação de Micelas Reversas do Copolímero Tribloco (EO)13(PO)30(EO)13 em P-Xileno: Efeito da Adição de Solução Salina (dissertação de mestrado). 14 de fevereiro.
2011
- OLIVEIRA, C. P.; SOARES, N. F. F.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C; OLIVEIRA, T. V.; ALMEIDA, G. W. R. Effect of UV light polymerization on the polydiacetylene phospholipid nanovesicles structure. Italian Journal of Food Sciences, v. xxiii, p. 118-120, 2011.
- UBIRAJARA PEREIRA DAS VIRGENS JR.,Preparação de emulsões micrométricas de baixa polidispersão pela evaporação de co-solventes (dissertação de mestrado). 13 de maio.
2010
- BARBOSA, A. M.; SANTOS, I. J. B.; FERREIRA, G. M. D.; HESPANHOL DA SILVA, M. C.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C; DA SILVA, L. H. M. Microcalorimetric and SAXS Determination of PEO/SDS Interactions: The Effect of Cosolutes Formed by Ions. Journal of Physical Chemistry. B, v. 114, p. 11967-11974, 2010.
- DENADAI, A. M. L.; SANTORO, M. M.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C; SINISTERRA, R. D. New insights regarding the cyclodextrin/AAS self-assembly: A molar ratio dependent system. Materials Science & Engineering. C, Biomimetic Materials, Sensors and Systems, v. 30, p. 417-422, 2010.
- PIRES, A. C. S.; SOARES, N. F. F.; DA SILVA, L. H. M.; DA SILVA, M. C. H.; MAGESTE, A. B.; SOARES, R. F.; TEIXEIRA, ALVARO V. N. C; ANDRADE, N. J. Thermodynamic Study of Colorimetric Transitions in Polydiacetylene Vesicles Induced by the Solvent Effect. Journal of Physical Chemistry. B, p. 100930123031042, 2010.
2009
- SAMUEL ARRUDA ARCANJO, Preparação de Emulsões Complexas a Partir de Dispositivos de Microfluídica (dissertação de mestrado). 29 de julho.
- DEIZILENE DE SOUZA BARBOSA GOMES, Formação e Caracterização de Micelas Reversas de (EO)13(PO)30(EO)13 em P-Xileno (dissertação de mestrado). 13 de fevereiro.